Az intézményről

Reménysugár Habilitációs Intézet szociális ellátást nyújtó otthon Dél-Budán, a Főváros XXII. kerületében. Országos illetőségű, jelenleg 116 férőhellyel működik.

Az intézmény kollektívája az itt elhelyezett súlyos fokban értelmi fogyatékos, súlyos fokban autista, halmozottan sérült embertársaink számára nyújt – hitvallásunk szerint – személyre szabott szolgáltatást. A 2006 őszén birtokba vett épületegyüttesben összesen hét részlegben valósul meg a lakók legalapvetőbb szükségleteit biztosító személyi segítés és gondozás. Mindegyik lakóegység étkezővel, társalgóval és mellékhelyiségekkel felszerelt, melyekben 1-4 ágyas, otthonosan berendezett szobák biztosítjuk a 10-20 létszámmal élő közösség számára a kényelmes, színvonalas elhelyezést.

Nagy figyelmet fordítunk az egyéni igényekre, az empatikus odafordulásra, a gondoskodó szeretetre. Éppen ezért, a szociális gondozók mellett a mentálhigiénés és mozgásterápiás csoport munkatársai sok időt töltenek a lakóegységekben. Feladatuk a gondozás keretein belül rejlő fejlesztési lehetőségek feltérképezése, illetve a lakó életterében történő egyéni fejlesztések megvalósítása, a minél nagyobb önállóságra való ösztönzések, elsősorban az önkiszolgálás területén.

A lakók készség- és képesség fejlesztését célzó tevékenységek az intézmény keretein belül – általában a délelőttök folyamán – a foglalkoztató helyiségekben zajlanak. Törekszünk arra, hogy a szabadidő hasznos eltöltésében délután is minél több és színesebb lehetőséget biztosítsunk számukra különböző szakkörök keretében. Az Intézet hidroterápiás részlegében komplex egészség megőrzési, és terápiás tevékenység zajlik.

A lakóegységekre jellemző az egyedi stílus és a nyitottság. A téri tájékozódásban megfelelő ismeretekkel rendelkező lakóink önállóan közlekednek az épületben. Meglátogathatják egymást, a tágas udvarra mehetnek, ahol az idejüket akár hintázással, biciklizéssel töltik el, teljes mértékben ki tudnak kapcsolódni a friss levegőn. Mások számára mindezekben segítséget nyújtunk, valamint törekszünk rá, hogy minél több házon kívüli programot, kirándulást szervezzünk az itt élőknek.

Az idei évben az új, „Sziporka” lakóegység megnyitása azzal a céllal jött létre, hogy lakói magas színvonalú életviteli készségekre tegyenek szert az önkiszolgálás minél nagyobb fokának elérése céljából. Elsődleges nevelési célok között szerepel, hogy képessé váljanak a háztartási feladatok ellátására, a higiénés folyamatok segítség nélküli lebonyolítására, önérvényesítésre, a társas együttélés szabályainak betartására.

A lakók szabad vallásgyakorlathoz való jogát kántor közreműködésével a heti rendszerességű imaszobás foglalkozásokkal és havi szentmisékkel biztosítjuk az épületben felszentelt Szent Erzsébet Kápolnában.

Munkánk legnagyobb eredményének azt a sok mosolyt és ölelést tartjuk, mellyel az ellátottak megajándékoznak minket nap, mint nap!

Budapest, 2017. október 26.

Álláspályázataink

Kapcsolat

1223 Budapest, Kápolna utca 3.
E-mail cím: remenysugar@rhi.hu
Központi telefonszám: 06 1 424 0810
Fax: 06 1 424 0811