hands

Kedves Szülők, Hozzátartozók, Gondnokok!

Az intézmény működésére, a lakók életére jelentős hatással van a járványügyi veszélyhelyzet. Mindannyiunk számára nehéz időszakot jelent. Szeretnénk, ha tudnák, hogy az Otthonban vigyázunk és gondossággal vesszük körbe Szeretteiket, figyelünk a környezetükre, óvjuk és védjük Őket a fertőzéstől.

Régen találkoztunk Kedves Hozzátartozók, hiányoznak nekünk! Most, hogy május első vasárnapjához, Anyák Napja ünnepéhez érkezünk, különösen fájó ez a hiány! De, a megemlékezés idén sem fog elmaradni! Sok szeretettel gondolunk és köszöntjük a lakóink Édesanyját, Nagymamáját! A munkatársaim kis meglepetést készítettek elő Anyák Napjára, kérjük, hogy figyeljék a postaládájukat, vagy telefonjukat!

E levél apropóján bepillantást nyújtok Önöknek az intézmény életébe, hogyan működünk a veszélyhelyzetben!

Az Intézet kapuja egy ideje zárva van a látogatók előtt. Ha bejönnének, először a portán kézfertőtlenítésen kell átesni. Fontos momentum, mert a kihelyezett flakonból néhány fújás és a szer alapos bedörzsölésével a kézfejünk mentessé válik a vírustól. Ezáltal már tisztán történik az első kilincs, liftgomb, vagy egy villanykapcsoló érintése az épületbe haladva. Természetesen a munkakezdés előtt további higiénés feladatokat végzünk, mindent előírás szerint. Különleges intézkedés, hogy a lakóépület és az irodai épületben dolgozók egymással nem találkoznak a nap folyamán.

A Lakók életében, ellátási körülményeiben kizárólag olyan – módszertani – változásokat vezettünk be, amik a védelmüket szolgálják. A személyes segítő gondoskodások, foglalkozások idején a munkatársak a távolságot betartva, a szükséges védőfelszerelések használatával végzik a tennivalókat. Gondolják csak el, milyen mulatságosnak tarthatják azt a Lakók, amikor a már jól ismert személyek arcukat maszk alá rejtve szólnak hozzájuk! Nekik nem lehet hordani, mert veszélyes, de látják és tudják, hogy a szájmaszk sajátos viseletté vált manapság.

Jelentős változás, hogy az intézményben most nincsenek csoportos foglalkozások. A belső események a hatósági rendelkezéssel azonosan, mentessé váltak a szoros együttléttől. A lakóegységekben a napirendek megtartottak, de a lakók nem érintkeznek másik részlegben élőkkel. A munkatársak próbálják pótolni a szülői szeretet hiányát. A gondozók, valamint a mentálhigiénés és mozgásterápiás fejlesztők egyaránt sok időt töltenek velük. Rendszeresen emlegetik Anyut, vagy Aput, vagy a szeretett Személyt és komoly kihívást jelent a hosszú távollétükre elfogadható választ nyújtani. Több esetben tudtak a kollégák videó üzenetet, telefonon kapcsolatot teremteni Önökkel, és ezt a jövőben is forszírozni szeretnénk, akinél lehetséges.

A járvány terjedése okán, nagy szomorúságot okoz, hogy a testi közelség adásával kevésbé tudnak élni a kollégák. Különböző fajta, egyéni érdeklődést kiváltó tevékenységekre buzdítással, mint a rajzolás, éneklés, mondókák elmondása, sétálás stb., vagy a figyelem elterelésével lehet a kedélyeket oldani.  A szép napos időjárás beköszöntével szerencsére a lakóink egyre több időt tölthetnek az udvaron, és ez valóságos balzsam a lelkükre! A kerekesszékben ülők süttetik az arcukat a napon, becsukott szemmel adják át magukat a simogató melegnek. Mindenki nagyon élvezi a szabadban való elfoglaltságokat, április végére a délelőtti vagy délutáni program elmaradhatatlan részévé váltak!

A higiénés teendőkre vonatkozóan elmondható, hogy az Intézetben a fertőtlenítés napi szinten megvalósul. Van elegendő tisztítószer, lemosószer, eszköz az előírásoknak megfelelő lakókörnyezet eléréséhez. Megtörtént a tavaszi nagytakarítás, amiért külön köszönet illeti meg a gondozói kollektívát!

Az országban szinte az elsők között, a veszélyhelyzet kezdetén, helyben, Marika varrta meg a sok védő textiliát. Saját gyártásúakat hordunk, később bővült a repertoár otthon varrt holmikkal, hiszen ezek a textil maszkok fertőtleníthetők és többször hordhatók, mint az ún. sebészi, egyszer használatos készen vett termékek. Természetesen abból is történnek folyamatos beszerzések, kiosztásukkal biztosított a folyamatos cseppfertőzéstől védelem. Az intézmény járműveit használat után minden alkalommal fertőtleníti a műszaki csoport. Az élelmiszerekre vonatkozó járványügyi előírásoknak megfelelően készítik a konyhán az ételeket, védőruhában tálalják az osztályokra feladáshoz. Nyomon követjük az eseményeket, törekszünk arra, hogy szabályosan végezzük a munkánkat, ezzel biztosítva a megfelelő ún. infekciókontrollt.

Vigyázunk a Gyermekeikre, és kérjük szépen, Önök is vigyázzanak magukra! A védőszabályok megtartásához és elviseléséhez kívánunk lelki és fizikai kitartást! Nagyon bízunk abban, hogy minél hamarabb újra eljöhetnek az Otthonba, mert vége lesz a zárlatnak! Várjuk, hogy mielőbb ismét találkozhassanak az egymás szívéhez közel állók, olyan jó lenne, ha mielőbb megölelnék Gyermeküket, és Ők is ugyanúgy tehessenek, mi pedig; örülhessünk a boldogságuknak!

Minden Munkatársam nevében nagyon jó egészséget kívánok!

Tisztelettel:

Dr.Nagy Éva Eszter
igazgató

Budapest, 2020. április 30.